Search
Close this search box.

Echipa de medici, întreg colectivul care își desfășoară activitatea în Clinica de Endocrinologie a Spitalului Clinic CF 2 București dorește, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitatesă mulțumească ÎN PRIMUL RÂND PACIENȚILOR care au apelat cu încredere la serviciile noastre. Noi avem speranța că, dacă până acum am contribuit la ameliorare a suferințelor sau uneori chiar la redarea stării de bine, de sănătate a pacienților noștri, pe viitor vom face același lucru, cu dorința de mai bine. Mulțumim de asemenea și colegilor din spital pentru excelenta cooperare interdisciplinară. Mulțumim echipei administrative din spital, din Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, din Casa de Asigurări de Sănătate, mulțumim colegilor din Universitatea ”Titu Maiorescu”.

Personal doresc ”La Mulți Ani” Secției Clinice de Endocrinologie din Spitalul Clinic CF2 București și succes în continuare după 20 de ani de activitate!    Dr, Adrian Comanici, Director medical    

Prezentare secție:

Secția Clinică de Endocrinologie din Spitalul Clinic CF 2 București are o istorie de 20 ani, timp în care ș-a câștigat notorietatea printr-o activitate susținută de acordare a asistenței medicale de cea mai bună calitate pentru toți pacienții, de toate vârstele, care ne-au solicitat serviciile.

Clinică cu 25 de paturi (inițial 30), a avut încă de la început rezultate valoroase privind asistența medicală, activitatea didactică și de cercetare, incluziv în domeniul endocrino-pediatriei.

Secția de endocrinologie s-a înființat în anul 2000, cu acordul Ministerului Transporturilor, Ministerului Sănătății și Universitatea ”Titu Maiorescu”, la inițiativa Decanului Facultății de Medicină de la acea vreme, Prof.Univ. Dr. Ludovic Păun, a Prof. asoc. Dr. Aurelian Grigorescu (șef catedră endocrinologie) și Dr. Adrian Comanici (asistent universitar). Activitatea clinică și didactică s-a armonizat rapid cu activitate complexa a spitalului. Ulterior. Din 2001 s-a alăturat echipei de medici si Dr. Gheorghe Șerpoi, iar din 2016 Dr. Luiza Vitan. În anul 2016 Secția de Endocrinologie primește statutul de  ”Clinică” prin Ordinul nr. 965/24,08,2016 al Ministrului Sănătății, fiind condusă de Șef lucrări Dr. Adrian V. Comanici. Din anul 2015 in Secția Clinică de Endocrinologie am înființat Compartimentul de Endocrinopediatrie (Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 717/03.06.2015), compartiment dedicat abordării patologiei complexe endocrinologice la copii, dispunând de 6 paturi.

A apărut ca o necesitate și ca un fenomen firesc al evoluției actului medical, a îmbunătăţirea nivelului de sănătate a populaţiei din București și zonele limitrofe, prin asigurarea de servicii medicale complexe, care intră în categoria serviciilor esenţiale pentru populaţie. Aceste aspecte constituie obiectivul de dezvoltare al Spitalului Clinic CF2 București, instituție de stat care își propune atingerea acestui deziderat prin lărgirea gamei  serviciilor medicale, ridicarea nivelului calitativ al actului medical, scăderea numărului de pacienți redirecționați și scăderea timpului necesar pentru diagnosticare si tratament.

Pe plan clinic, oricare afecțiune, indiferent de specialitate, are o componentă endocrină, mai mult sau mai puțin manifestă, depistabilă și tratabilă. În acest context, patologia endocrinologică a devenit amplă. La acest fenomen se adaugă noile provocări (apărute odată cu revoluția tehnologică), a mijloacelor moderne de diagnostic și nu în ultimul rând, datorită patologiei complexe, interdisciplinare, cu implicații endocrinologice. Institutul Național de Endocrinologie „C.I.PARHON” (înființat în 8 noiembrie 1946), strict specializat, rezolvă mare parte din multitudinea problemelor de endocrinologie clinică, iar pentru o bună acoperire a patologiei endocrine, a susținut extinderea activității prin înființarea unor noi secții de endocrinologie clinică în spitale departamentale mari, cum sunt Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (compartiment de endocrinologie înființat în anul 1964), Spitalul Clinic CF2 (secție de endocrinologie înființată în anul 2000) și ulterior, Spitalul Universitar de Urgență Elias București (secție de endocrinologie înființată în anul 2003). Aceste unități sunt și bază de învățământ pentru studenți și perfecționare a medicilor.

În Secția Clinică de Endocrinologie din Spitalul Clinic CF 2 este abordată patologie endocrinologică complexă și deopotrivă patologie conexă, cu implicații endocrinologice. Cazurile au fost finalizate cu succes, adresabilitatea a crescut progresiv, aspecte ce au condus la o dezvoltare continuă a secției. Toate acestea datorită profesionalismului și implicării echipei medicale din secție, cât și cooperării interdisciplinare, a relațiilor profesionale directe dintre specialiștii spitalului nostru. Am depus eforturi pentru dezvoltarea tuturor domeniilor endocrinologiei pentru pacienții de toate vârstele (endocrinopediatriepatologia adultuluipatologia vârstei a III-a): neuro-endocrinologie (patologia glandei hipofize), patologia glandei tiroide, patologia paratiroidiană și a  metabolismului fosfo-calcic, patologia musculo-scheletală și a osului (problematica osteoporozei, a sarcopeniei), patologia glandelor suprarenale, endocrino-ginecologie și andrologie, imuno-endocrinologie, obezitatea, boli de nutriție și diabet zaharat, metabolism hidro-electrolitic și intermediar, tulburări de creștere și dezvoltare la copil, tulburări de sexualizare, tulburări genetice și boli rare la copil, etc.). Consultațiile și abordarea interdisciplinară în cadrul spitalului s-au realizat permanent și au constituit un real beneficiu pentru pacienți.

În decurs de 20 ani au fost rezolvate multe de cazuri complexe, dificile (diagnostic, tratament și urmărire în timp): mixedem congenital depistat tardiv, tumori hipofizare (macroprolactinoame, acromegalie), sindrom Cushing, hiperparatiroidisme primare, patologie malignă tiroidiană, hipogonadisme primare si secundare, cancer mamar, pulmonar, limfoame, etc. Pentru acestea am folosit de cele mai multe ori capacitatea de investigare a spitalului. Am acordat sprijin d.p.d.v. profesional colegilor noștri din spital și din alte spitale.

 

În secția noastră sunt evaluați în condiții de siguranță copii și adolescenți, adulți și vârstnici  cu patologie endocrină diversă, având la dispoziție resursele complexe și acreditate în acest sens. Dispunem de protocoale actualizate, personal instruit, laborator acreditat RENAR, mijloace imagistice de ultimă generație și experiență în domeniu.

În Secția Clinică de Endocrinologie se internează  și se tratează copii și adulți. Pentru investigații și tratament se efectuează internare de zi sau internare continuă, în baza recomandării (a biletului de trimitere) din partea medicului de familie sau de altă specialitate. Actul medical este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru persoanele asigurate conform legii.  

Preocuparea și abordarea patologiei endocrino-pediatrice – domeniu slab reprezentat în activitatea medicală din România, a existat de la înființarea secției. Rezultatele foarte bune obținute s-au datorat unei lungi experiențe în domeniu a Prof. Dr. Aurelian Grigorescu  și a colaborării strânse cu Dr. Adrian Comanici, care a extins abordarea patologiei de creștere și dezvoltare și în patologia complexă indusă de virusul HIV la copii, finalizând o cercetare pe un număr foarte mare de pacienți în carul Tezei de Doctorat ” Aspecte endocrinologice în infecţia HIV/SIDA la copii – Studiul hormonilor de creştere” coordonată de Prof. Univ. Dr. Ludovic Păun.La copiii cu deficit statural și tulburări de creștere se efectuează evaluări complexe, conform ghidurilor aprobate de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate și se recomandă tratament specific. Înființare Compartimentului de Endocrino-pediatrie în cadrul Secției Clinică de Endocrinologie a fost o necesitate și a constituit un succes confirmat de rezultatele obținute în timp.

 

Deja vorbim de experiență în domeniul tratamentelor cu hormon de creștere de origine umană (HGH), obținut prin DNA recombinant (terapie de vârf pe plan mondial). Am obținut rezultate practice excelente. După câțiva ani de tratament, copii au câștigat o înălțime normală sau cvasinormală. Notăm: cu puțini ani în urmă, acești copii nu beneficiau de astfel de tratamente și rămâneau toată viața nanici (nedezvoltați).

Patologia endocrinologică a copilului Este abordată in strânsă colaborare cu secțiile de spitalului nostru: pediatrie, neonatologie, laborator de analize medicale, lavorator imagistică. Prezența secțiilor de neonatologie, pediatrie, endocrinologie constituie un punct forte atât pentru menținerea unei adresabilități constant crescute pentru compartimentul de endocrino-pediatrie, cât și un mare beneficiu în vederea abordării interdisciplinare a cazurilor cu patologie complexă. În secția ATI sunt medici specializați în terapie intensivă și anestezie pediatrică.

Dotări: secția dispune de mijloacele curente necesare investigațiilor pacienților internați, de la sistem informatizat de gestionare a datelor, la mijloace de investigații specifice, sisteme de recoltare probe biologice, teste rapide, teste dinamice, sisteme de evaluare auxologică.

Una dintre marile realizări în anului 2018 este achiziționarea unui sistem de evaluare ultrasonografică în patologia endocrinologică și nu numai, și anume sistem pentru evaluare ultrasonografică SIEMENS Acuson S200 – făcând parte din gama de vârf a aparaturii de înaltă performanță, obținut prin grija și sprijinul Ministerului Transporturilor în cadrul programului „dotarea cu echipamente medicale” realizat prin categoria de investiţii prin sume solicitate  de  la  bugetul  de stat  pentru  anul  2018. Astfel Secția Clinică de Endocrinologie este dotată cu ecograf multifuncțional de înaltă performanță, cu următoarele specificații: Doppler, multiple moduri de elastografie: Strain / Shear Wave: eSie Touch Elasticity Imaging Virtual Touch IQ, , fiind dotat cu sonda liniara de 18 MHz (ecografie tiroidă, paratiroide, glandă mamară, testicule), sonda Sher Wave / liniara contrast (patologia nodulară tiroida, paratiroide, glanda mamară), sonda convexa (suprarenale, gonade/copii), sondă endocavitara (patologie ovariană, femeia adulta). Menționam posibilitatea efectuării puncțiilor ghidate ecografic a nodulilor tiroidieni și posibilitatea dezvoltării pentru ,, ecografie cu substanță de contrast – CEUS.

Această investiție a adus intr-un spital de stat posibilitatea de a furniza o serie de servicii medicale de topaccesibile până acum doar in sistemele de sănătate private. Medici și parte din personalul mediu medical din această secție au pregătirea necesară sau chiar experiență în domeniu. A deschis, de asemenea, noi perspective în  evaluării intregii patologi endocrinologice (tiroida, paratiroide, suprarenale, gonade) inclusiv deservind compartimentul de endocrinopediatrie.           

Cu această investiție, diagnosticul cancerului de sân poate fi mai facil, și închide cercul unui circuit de investigații de care deja dispuneam: mamograf RMN și personal calificat: endocrinologi, ginecologi, imagisticieni,  anatomopatolog, chirurgi oncologi, oncologi.

Osteodensitometru – gama aparaturii de înaltă performanță cu care a fost dotată secția Imagistică. Activitatea din secția de endocrinologie este completată de posibilitate solicitării, în cadrului spitalului, de efectuare de osteodensitometrie prin metoda DXA (Absorbţiometria duală cu raze X) care este o metodă modernă de determinare a densității minerale osoase și a rezistenței oaselor, cu posibilitatea de a estima riscul de fractură și de a institui tratament preventiv. Densitometria scheletului central (coloanei vertebrale şi regiunilor proximale ale oaselor femurale) este ”standardul de aur” în diagnosticul de osteoporoza. În baza mai multor studii a fost demonstrat eficacitatea acestei metode pentru aprecierea riscului de fractură.

Sistemul este capabil sa efectueze scanări pe toată lungimea corpului. Permite o achiziție rapidă a datelor, respectiv:- coloana antero-posterior: maxim 10 sec, coloana vertebrala lateral maxim 120 sec, șold: maxim 10 sec, șold dual maxim 30 sec,  antebraț maxim 30 sec, corp total maxim 4 minute. Sistemul asigură o tehnologie care asigura o doza scăzută de radiații atât pentru pacient cat si pentru medic. Software specializat cu interfață grafică si posibilități de comunicare cu soft-uri medicale, sub platforma Windows care sa asigure evaluarea următoarelor situsuri scheletice: coloana vertebrala antero-posterior si lateral (inclusiv morfometrie), șold, șold dual, antebraț, mana , corp total (inclusiv compoziție corporala), analiza complexa sold cu evaluarea riscului de fractura pe 10 ani. Realizează determinare a compoziției corporale, a procentului de masa grasă, atăt la persoanele adulte cât și la copii. Procedura este nedureroasă, nu necesită o pregătire prealabilă, iar doza de iradiere este de 10 ori mai redusă decât în cazul unei radiografii standard. Investigația se adresează tuturor persoanelor care prezintă factori de risc pentru osteoporoză, precum: femeilor după instalarea menopauzei sau celor în perioadă premenopauzei, persoanelor care au remarcat o scădere a înălțimii, bărbaților cu vârstă peste 65 de ani, fumătorilor și persoanelor care primesc tratament cortizonic sau de supresie hormonală. Investigația este recomandată în diagnosticarea osteoporozei, dar și în monitorizarea tratamentului și a evoluției acestei patologii. Este solicitată frecvent de către toate secțiile din spital și policlinică.

Suportul imagistic este de asemenea asigurat de către laborator de imagistică prin posibilitatea efectuării de investigații radiologie (radiografii craniu, coloană, șold, mână, determinare vârstă osoasă, etc), inclusiv mamografieTomografia Computerizată (CT) și examinările prin Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM) sunt solicitate pentru completarea diagnosticului.

Laborator de analize medicale este laborator propriu spitalului, acreditat RENAR și acoperă activitatea curentă a spitalului. In condiții speciale se pot solicita și se pot efectua analize de laborator speciale.

Structura de personal: 20 posturi din care : 3 medici (din care 1 şef secţie), 10 asistente medicale din care un asistent sef), 4 infirmiere, 2 îngrijitoare.
Secția se integrează perfect în profilul unui spital mare, cu 639 paturi, din care 55 spitalizare de zi, 13 secţii, dintre care 2 secții sunt secții clinice (Secția Clinică de Endocrinologie, Secția Clinică de Chirurgie, ATI, RMFB – recuperare medicală şi fizio-balneoterapie, cardiologie, medicală – cu compartimente de reumatologie, oncologie, nefrologie, neurologie, neonatologie, obstetrică-ginecologie, ortopedie, pediatrie, urologie, chirurgie).
În prezent ne situăm, în cadrul spitalului, pe o poziție fruntașă, fiind dați exemplu în repetate rânduri pentru realizările obținute.
Abordarea patologiei endocrine in Secția Clinică de Endocrinologie se realizează conform ghidurilor și protocoalelor terapeutice recomandate de Ministerul Sănătății și sunt intr-un proces continuu de actualizare.
Secția este situat la etajul 3 corpul B.


Condițiile hoteliere nu satisfac exigente cerințelor actuale. Cu toate acestea adresabilitatea este crescută, considerăm datorită calității actului medical și nu în ultimul rând al manierei de abordare al pacientului de către personalul medical. Organizarea secției este efectuată, cu câteva modificări în decursul timpului, pe aceeași suprafață alocată de la înființarea ei. S-au adus o serie de îmbunătățiri în perioada în care Dr. Adrian Comanici, Șef Secție prin concurs, a fost Director Medical/ Manager. Conform proiectelor de dezvoltare a Spitalului, există perspective apropiate de a aduce această secție la standarde specifice unui spital modern.
Abordarea patologiei endocrine in Secția Clinică de Endocrinologie se realizează conform ghidurilor și protocoalelor terapeutice recomandate de Ministerul Sănătății și sunt intr-un proces continuu de actualizare.


Dr. Aurelian Vernel Grigorescu (a intrerupt activitatea clinică):

Fondator al Clinicii de Endocrinologie – Spital CF 2 București.
Absolvent al Facultatii de Medicina Bucuresti. Medic consultant Pediatrie, Spitalul din Tg. Neamt. Sef de laborator, Clinica de Obstetrica Ginecologie si asistent universitar, Catedra de Anatomie Patologica, Inst. de Medicina si Farmacie Bucuresti. Endocrinolog, asistent universitar, lector universitar, medic primar, Catedra de Endocrinologie, Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon, Bucuresti 1962-1994. Endocrinolog, medic primar Spitalul pentru Studenti Bucuresti
Profesor asociat, Catedra de Endocrinologie, Boli de Nutritie si Diabet, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti.

Șef Lucrări Dr. Adrian Comanici 

în prezent sef sectie, doctor în științe medicale, medic primar endocrinolog în Spitalul Clinic CF.2 Bucuresti – Secția Endocrinologie – (șef secție/director medical/ manager); Catedra de Endocrinologie – Facultatea de Medicină și Facultatea de Asistenţă Medicală – Univ. “Titu Maiorescu”. Membru AECR ”Asociaţia de Endocrinologie Clinică din România”. Membru SRE ”Societatea Română de Endocrinologie”. Membru ESPE – ”European Society for Pediatric Endocrinology”. Membru ESE/ESPE – ”European Society of Endocrinology”. Membru în ”Societatea Română de Ultrasonografie în medicină și Biologie”. Membru EFUMB – ”European Federation of Societes for Ultrasound in Medicine and Biologiy”. Membru WFUMB -”World Federation for Ultrasound in Medicine and Biologiy”. Desfășoară activitate clinică și didactică in secția de endocrinologie din anul 2000.

Dr. Luiza Vitan

Medic primar endocrinolog; competenta ecografie endocrina. Specializare in endocrinologie ; competenta in ecografie endocrina din aprilie 2000. Absolventă a Universitatății de medicina si farmacie Carol Davila, Bucuresti – 1992; specializare Inst. C. I. Parhon, Buxcuresti – 1998 Examen de primariat – 2003. Cursuri de perfecționare în domeniul endocrinopediatriei (2001, 2004, 2005). Membru AECR ”Asociaţia de Endocrinologie Clinică din România”. Membru SRE ”Societatea Română de Endocrinologie”. Membru ESPE – ”European Society for Pediatric Endocrinology”. Membru ESE/ESPE – ”European Society of Endocrinology”Alexandrescu” Bucuresti.

Dr. Gheorghe Șerpoi

Medic primar endocrinolog în Spitalul Clinic CF.2 Bucuresti – Secția Endocrinologie. Specialist in endocrinologie din 1996, medic primar din 2001, competenta in ecografie endocrina din 2000. Cursuri de perfectionare acreditate de UMF Bucuresti in perioada 1997 – 1998 – cu tema tulburari endocrine de crestere si dezvoltare. Afiliere: Membru al Societatii române de endocrinologie [SRE}. Membru al Societati romane de psiho-neuro-endocrinologie [RPNES]. Membru al Asociatiei romane pentru studiul ficatului [ARSF]. Membru-fondator al Grupului Roman pentru Apararea Drepturilor Omului [GRADO]. Activitate didactica: intre 1997 – 2001 – asistent universitar colaborator la UMF Bucuresti, catedra Endocrinologie. Activitate de cercetare – din 1998 – axata pe studierea corelatiei dintre ficat si glandele endocrine – printre primele articole scrise in Romania despre inter-relatia ficat-tulburare endocrino-metabolica din hepatopatii virale, obezitate, diabet zaharat, sindromul ovarelor polichistice; aparitia unui numar de 13 lucrari originale publicate in revistele de specialitate sau ca postere la congrese.

Proiectul de dezvoltare – graficul Gantt de planificare în timp a activităților și responsabilităților

Resurse necesare – umane, materiale, financiare

Resurse umane

Echipa medicală:

– dispune de experiență în domeniul endocrinopediatriei
– activitatea se desfășoară într-o Clinică Universitară
– in această secție își desfășoară activitatea un cadru didactic (Șef Lucrări) și doi medici primari.
– personalul mediu sanitar are experientă în endocrinopediatrie, dobândită și dezvoltată în ultimii 20 ani; personalul tânar este interesat și doric de acumulare de experiență în domeniu.
– Structura de personal: 20 posturi din care : 3 medici (din care 1 șef secție), 10 asistente medicale din care un asistent sef), 4 infirmiere, 2 îngrijitoare.

Resurse materiale

– utilizarea dispozitivelor și aparaturii din dotare (ecograf de înaltă performanță)
– achiziționare de monitor TA/AV, electrocardiograf, pulsoximetru.
– aparatură de măsură destinată compartimentului de endocrinopediatrie, făcând posibilă efectuarea evaluarii auxologice standard.

Sursele de finanțare

– Venituri proprii, Ministerul Trasporturilor, Sponsorizări, persoane private, companii private, Fundația Salvați Copiii
– Secția de endocrinologie realizează și depășește contractul cu CASMB și are un imortant aport la veniturile spitalului.

Rezultate așteptate

– Creșterea calității serviciilor medicale, prin dezvoltarea spectrului de activitate, prin realizarea de noi protocoale de diagnostic și tratament specifice activității de endocrinopediatrie, prin dezvoltarea de noi tehnici de diagnostic – obiectiv cu caracter permanent.
– Dezvoltarea activității științifice – lucrări științifice prezentate în cadrul spitalului, a congreselor naționale și internaționale, publicații, lucrări de diplomă cu studenții, practică medicală și proces de învățământ continuu– obiectiv cu caracter permanent.
– Îmbunătățirea managementului activității clinice prin îmbunătățirea indicatorilor de utilizare a serviciilor și de calitate – obiectiv cu caracter permanent.
– Optimizarea utilizării resurselor umane, materiale, financiare și tehnice – obiectiv cu caracter permanent.

 

Indicatori – evaluare, monitorizare

Pentru urmărirea realizării obiectivelor, monitorizarea va avea în vedere următorii indicatori:

INDICATORI DE UTILIZARE A SERVICIILOR

– Numărul de cazuri de spitalizare continuă
– Codificarea corectă a cazurilor cu obținerea ICM – ului.

INDICATORI DE CALITATE

– Procentul bolnavilor transferati catre alte spitale din totalul bolnavilor internati
– Rata mortalitatii intraspitalicesti pe spital
– Numarul de reclamatii/plangeri ale pacientilor inregistrate
– Indicele de concordanta intre diagnosticul la internare si diagnosticul la externare
– Rata infectiilor nosocomiale pe spital

INDICATORI ECONOMICO-FINANCIARI

– Costul mediu pe zi spitalizare
– Executia bugetara fata de bugetul de cheltuieli aprobat
– Procentul cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor spitalului
– Număr de proiecte elaborate, număr de proiecte finanțate, sume obținute prin proiecte de cercetare
– Realizarea activităților aferente obiectivelor proiectului la termenele stabilite și contorizarea termenului de îndeplinire
– Articole, cărţi publicaţii scrise de personalul spitalului

Evaluarea indicatorilor se realizează cu sprijinul serviciului de statistică medicală cu importantul suport tehnic  a sistemului informatic al programului de informatizare a spitalului.  Acest lucru se realizează de către medicul Șef secție și de către întreg Comitet Director la finalul fiecărui semestru, prin compararea rezultatelor estimate cu cele realizate și prin stabilirea eventualelor măsuri de înscriere în termenele de realizare a activităților.

INDICATORI DE UTILIZARE A SERVICIILOR :Numărul de cazuri de spitalizare continuă și ICM – ului.

 

Activitatea clinică a secție de endocrinologie: 1400 pacienți/an / 3 nr de medici =4 50 pacienți /an /medic  (media/spital din 17000 pacienți/an / 85 nr de medici =200 pacienți /an /medic)

INDICATORI DE CALITATE (2014/2015/2016/2017/2018)

  1. rata mortalităţii intraspitaliceşti pe secţie = 0
  2. rata infecţiilor nosocomiale pe secţie = 0
  3. rata bolnavilor reinternaţi în intervalul de 30 de zile de la externare = 0 / 0 / 0 / 1.53 %
  4. indicele de concordanţă între diagnosticul la internare şi diagnosticul la externare
  5. = 97 / 98,63 / 98,38 / 99.23 %
  6. procentul bolnavilor transferaţi către alte spitale din totalul bolnavilor internaţi = 0 / 0,09 / 1,43 / 0.11 %
  7. numărul de reclamaţii/plângeri ale pacienţilor înregistrate = 0

ASPECTE ALE ACTIVITATII SECTIEI PRIVIND SERVICIILE MEDICALE:

  1. cazuri transferate, pe cod de boală_cauzele de transfer în alte unități sanitare  0
  2. situații care au necesitat asistență medicală de urgență_timpul și modalitățile de răspuns 0
  3. număr evenimente adverse produse si raportate 0
  4. cazuri de deces = 0
  5. cazuri care au necesitat management al durerii 14,3 %
  6. evidența patologiei generatoare de risc de cădere_ cazuri cu risc mare de cădere 0
  7. complicații survenite pacienților pe perioada internării 0
  8. cazuri de abateri de la reglementările protocoalelor de diagnostic și tratament 0
  9. analiza indicatorilor de eficacitate și eficiență a protocoalelor de diagnostic și tratament – NR
  10. cazuri pentru care a fost solicitată ”a doua opinie medicală” 0
  11. situații speciale apărute in cadrul activității de predare/preluare a pacienților NR
  12. situații in care au fost identificate vulnerabiliăți în procesul de obținere a consimțământului informat 0
  13. situații privind depășirea competențelor medicale_modul de respectare a limitei de competență profesională a personalului pentru situații de urgență cu risc vital imediat: 0
  14. nivelul de conformitate cu reglementările privind completarea corecta și completa a datelor in documentele medicale_ respectarea modalității de consemnare a informațiilor privind activitatea proprie – datele primite, evoluția pacienților, recomandările de tratament/ consulturi/investigații etc analiza in derulare
  15. estimarea necesarului de personal care să garanteze siguranța continuității asistenţei medicale – conf. Noii structuri organizatorice

 

ACTIVITĂŢI, RESPONSABILITĂŢI PRINCIPALE ȘI CARACTERISTICI ALE SECȚIEI DE ENDOCRINOLOGIE:

  1. Consultații de specialitate, diagnosticarea și tratarea pacienților internați;
  2. Informarea continua privind cele mai noi metode de tratament si diagnosticarea din domeniu
  3. Realizarea de ecografii in vederea stabilirii unui diagnostic corect si complet.
  4. Întocmirea de scrisori medicale/bilet de externare ăn urma internării, cuprinzând diagnosticul, tecomandările și prescrierea tratamentelor/ întocmirea rețetelor la externare;
  5. Informarea pacienților despre modul de administrarea a medicamentelor si potențialele RA
  6. Activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifico-medicală, precum şi de educaţie medicală continuă, în conformitate cu prevederile regulamentului de organizare şi funcţionare al acestuia, aprobat conform dispoziţiilor legale în vigoare. Continuarea unei tradiții de practică și învățământ medical (20 ani de endocrinologie în Spitalul Clinic CF2);
  7. Proporţia bolnavilor internaţi care au domiciliul în alte judeţe > 20%.
  8. Proporţia bolnavilor externaţi care se reinternează în alt spital, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la externare < 0,5%.
  9. Proporţia bolnavilor externaţi care se reinternează în acelaşi spital, pentru patologie de acelaşi tip, întrun interval de 48 de ore de la externarea anterioară < 0,5%.
  10. Proporţia bolnavilor transferaţi într-un alt spital, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 72 de ore de la internare < 0,02%.
  11. Calitatea și realitatea datelor raportate.
  12. Calificare maximă și înalt profesionalism al medicilor și a personalului medical;
  13. Personal mediu sanitar are instruirea și pregătire profesională corespunzătoare
  14. Experienţa profesională a corpului medical din secția de Endocrinologie.
  15. Dezvoltare de proces de învățământ medical și educație medicală continuă;
  16. Dezvoltarea tuturor domeniilor endocrinologiei pentru pacienții de toate vârstele (endocrino-pediatrie, patologia adultului, patologia vârstei a III-a); – Experiență in domeniul endorinopediatrie
  17. Abordarea unei patologii complexe în domeniul  endocrino-pediatrie, endocrino-ginecologie, patologia musculo-scheletală, metabolismul fosfo-calcic, imuno-endocrinologie, andrologie, metabolism, boli de nutriție și diabet zaharat, etc.);
  18. Abordarea unor metode minim invazive de investigații și tratament – puncție tiroidiană cu ac fin în scop diagnostic și tratament, puncții evacuatorii a formațiunilor chistice tiroidiene și a glandei mamare;
  19. Activitate profesională desfășurată după ghiduri și protocoale în permanență actualizate;
  20. Posibilitate de adaptarea și flexibilitate maximă la noile cerințe ale normelor europene;
  21. Contribuim activ și efectiv la procesul de implementare a reformei în sănătate.

 

ATINGEREA OBIECTIVELOR PROPUSE:

Obiectivul 1 ModernizareaCompartimentului de Endocrino-pediatrie                                   

Activitatea 1.  Modernizarea compartimentului de endocrino-pediatrie prin igenizarea Secției Clinice de Endocrinologie: asigurarea condițiilor de cazare, siguranță și dotare specifice acestui tip de activitate cu respectarea Ordinul MS nr. 914/2006 prin  realizarea – 3 saloane și o rezervă – mobilier (paturi pt adulți și copii). Grupuri sanitare. Securizare zonă acces și geamuri. Grupuri sanitare. Stabilirea circuitelor funcționale adecvate. Izolare termică. / Comitet Director: in derulare          

Susținere necesitate de soluționare a activității 1:

1.             Spitalul este unitatea sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce furnizează servicii medicale. Art. 163 –  Spitalele LEGEA Nr. 95 din 14 aprilie 2006 Republicata

2.             Asistenţa de sănătate publică este garantată de stat şi finanţată de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate sau din alte surse, după caz, potrivit legii (Art. 2, pct.8 – Titlul I – Sănătatea publică) – Spitalele LEGEA Nr. 95 din 14 aprilie 2006 Republicata

3.             Spitalul asigură condiţii de investigaţii medicale, tratament, cazare, igienă, alimentaţie şi de prevenire a infecţiilor nozocomiale, conform normelor aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii (A se vedea Ordinul ministrului sănătăţii nr. 961 din 19 august 2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private, tehnicii de lucru şi interpretare pentru testele de evaluare a eficienţei procedurii de curăţenie şi dezinfecţie, procedurilor recomandate pentru dezinfecţia mâinilor, în funcţie de nivelul de risc, metodelor de aplicare a dezinfectantelor chimice în funcţie de suportul care urmează să fie tratat şi a metodelor de evaluare a derulării şi eficienţei procesului de sterilizare, publicat în Monitorul Oficial Nr. 681 din 2 septembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare). Art. 166 (1) Titlul VII – Spitalele LEGEA Nr. 95 din 14 aprilie 2006 Republicata

4.             Spitalul răspunde, în condiţiile legii, pentru calitatea actului medical, pentru respectarea condiţiilor de cazare, igienă, alimentaţie şi de prevenire a infecţiilor nozocomiale, precum şi pentru acoperirea prejudiciilor cauzate pacienţilor. Art. 166 (2) Titlul VII – Spitalele LEGEA Nr. 95 din 14 aprilie 2006 Republicata

5.             Respectarea ORDINULUI Nr. 323*) din 18 aprilie 2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă

6.             Respectarea ORDINULUI Nr. 914*) din 26 iulie 2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare

Activitatea 2:  Includere în noua structură organizatorică a spitalului a statutului de Clinica Universitară a Secției de Endocrinologie. Menționăm că acest statut este atestat de către Ministerul Învățământului și de către Ministerul Sănătății / Comitet Director: – in derulare                                                                                                        

Activitatea 3:  Contractarea cu CASMB a activității medicale cu statut de Clinică Universitară cu compartiment pentru copii atribuit secției de endocrinologie / Comitet Director – Nu mai este cazul                                                                                                                                                                           

Obiectivul 2 – Dotarea specifică acestui tip de activitate, aparatură și instrumentar de evaluare auxologică și a spațiului de cazare                                                                                                                                                                                                    

Activitate 1 Achiziția de aparatură specifică (aparatură de măsurători auxologice, aparat EKG cu electrozi ptr.uz pediatric, monitor puls/TA,) – sponsorizare/achiziții Medic şef/ Comitet Director – în derulare                                                                                                           

Activitate 2  Participare la Proiectului de Reabilitarea și Modernizarea Spitalului Clinic CFR 2 privind includerea în programul național de construcții de interes public sau social, subprogramul “unitati sanitare din mediul urban”pentru obiectivul de investiții”Construire cladire noua Spital Clinic CF2” Comitet Director – în derulare    

                                                                                                  

Obiectivul 3 –  Sistemul informatic integrat, inovativ si securizat de examinare auxologica, urmarire a pacientului si generare a diagramelor de crestere pentru populatia din Romania: auxologie.ro        

Activitate 1 Secția Clinică de Endocrinologie – centru pilot pentru proiectul AUXOLOGIE.RO Comitet Director/Dr. A Comanici – obiectiv indeplinit

Activitate 2  finalizare proiect AUXOLOGIE.RO: august 2019 Dr. A Comanici – obiectiv indeplinit

AUXOLOGIE.RO: Sistemul informatic integrat de examinare auxologica si generare a diagramelor de crestere pentru populatia din Romania. Incepand cu a doua jumatate a anului 2019, medici si parinti deopotriva vor beneficia de un Sistem informatic integrat, inovativ si securizat de examinare auxologica, urmarire a pacientului si generare a diagramelor de crestere pentru populatia din Romania. Solutia a fost realizata cu fonduri europene si este accesibila parintilor, in faza de implementare, gratuit, pe site-ul www.auxologie.roAcest proiect a fost inițiat conceptual de către Dr. Adrian Comanici, cu ocazia finalizării tezei de doctorat, proiect realizat tehnic de către compania RADCOM. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate. Suportul tehnic a fost asigurat de informaticienii de top din societatea RADCOM, care au înțeles algoritmul evaluării auxologice detaliat de Dr. Comanici. Acest sistem informatic integrat reprezintă de fapt transpunerea intr-un suport cibernetic a gândirii medicale, prezentând astfel flexibilitate în utilizare pentru diferite scopuri: stocare și gestionare informații, dosar electronic al pacientului, viteza crescută și facilități în procesul de evaluare auxologică, analize individuale și comparative a procesului de creștere și dezvoltare, analiza bazelor de date în scop de cercetare și actualizare a informației cu privire modul de creștere în condiții normale și patologice la grupul populațional  evaluat.

Mii de medici, sute de spitale, clinici si maternități au nevoie sa utilizeze in Romania o soluție informatica care sa înglobeze pe de o parte parametrii normali de creștere a copiilor din această zona geografică a lumii, iar pe de alta parte funcționalități informatice care sa le permită urmărirea evoluției pacienților si a stării lor de sănătate.

Astfel, venind în întâmpinarea acestei cereri, am realizat în perioada August 2017 – August 2019, SISTEMUL INFORMATIC INTEGRAT, INOVATIV SI SECURIZAT DE EXAMINARE AUXOLOGICA, URMARIRE A PACIENTULUI SI GENERARE A DIAGRAMELOR DE CRESTERE PENTRU POPULATIA DIN ROMANIA, ce va fi deschis atat publicului larg pentru o informare cat mai corecta asupra parametrilor de sănătate, cât și dedicat zonei medicale cu funcționalități specifice activităților curente. De asemenea, sistemul va pune la dispoziția altor instituții parametrii de creștere a populației din Romania, în scopul eficientizării activității lor specifice.

Sistemul realizează particularizarea pentru Romania a valorilor curbelor de creștere în înălțime și greutate, a Graficelor Prader și ale altor elemente definite și standardizate de către OMS la nivel internațional pentru îmbătrânirea sănătoasa a populației din Romania si sănătatea publica a adulților din țara noastră.

Prin proiectul auxologie.ro s-a creat un algoritm care contribuie la realizarea unor seturi de date noi(percentile si scor Z), pentru Populatia din Romania, astfel incat, cu ajutorul masuratorilor din partea parintilor si a medicilor, sa rezulte un set de date valabil pentru populatia Romaniei. Setul de date va fi pus la dispozitie institutiilor de profil.

Activitate 3 implementare și dezvoltare proiect AUXOLOGIE.RO  în Spitalul  

Clinic CF 2            Comitet Director/Dr. A Comanici – obiectiv indeplinit

Obiectivul 4 – Asigurarea asistenței medicale de calitate și în condiții optime pentru grupul țintă – în derulare

ACTIVITATE DIDACTICE ȘI CERCETARE:

Activitate de cercetare ştiinţifică, studii clinice:

 

  1. ”Aspecte endocrinologice în infecţia hiv/sida la copii – studiul hormonilor de creştere”- cerectere / Teză Doctorat : Conducător  de doctorat: Prof.Univ.Dr. Ludovic Păun – Universitatea de Medicină ”Carol Davila”. –  la Universitatea de Medicină ”Carol Davila”,finalizată prin susținerea tezei și Ordinul de confirmare a titlului de Doctor în meicin- nr. 694 din data de 10.12.2014, atestat prin adeverința nr. 635 din data de 16.04.2015.
  2. ”Contribuții bioștiintifice postdoctorale la studiul impactului ecosanogenezei prin cazuistica de endocrino – pediatrie” – Adrian Comanici  – SCOALA POSTDOCTORALA PENTRU BIODIVERSITATE ZOOTEHNICA SI BIOTEHNOLOGII ALIMENTARE PE BAZA ECOECONOMIEI SI BIOECONOMIEI NECESARE ECOSANOGENEZEI  –  Contract nr. POSDRU/89/1.5/S/63258  Beneficiar: INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE „COSTIN C.   KIRIŢESCU” (INCE)   –  susținere dizertație –   iunie 2016 – ACADEMIA ROMÂNĂ
  3. ”PATRO Children”: Post-Marketing Surveillance (PMS) to monitor the long-term safety and efficacy of Omnitrope® in children and adolescents. (Supravegherea Post-Marketing  in vederea monitorizarii sigurantei pe termen lung precum si a eficientei tratamentului cu  Omnitrope®  la copii si adolescenti. Start of PMS in September 2006. End of inclusion will be when 600 children and adolescents have been included. Methodology: Prospective data collection at intervals corresponding to routine clinical practice. Observational, open, longitudinal, non-interventional, non controlled Post-Marketing Surveillance. Number of centres and patients: Unlimited number of participating centres in various European countries. 600 patients are planned to be enrolled. Country-specific enrolment plans may be determined and specified within an Annex of this Protocol. Author: Dr. Markus Zabransky. Development Phase: Post-Marketing. Release date: 26 April 2010 Sponsor: Sandoz GmbH. Biochemiestr. 10 A-6250 Kundl Austria- – Dr.Adrian Comanici, Dr Luiza Vitan – membrii evaluatori – studiu în derulare.
  4. Cursului posuniversitar cu tema “Periclimacterium şi patologia de climacterium” (colaborare) : 2002-2003
  5. Coordonarea activității de cercetare – dezvoltare la nivelul Spitalului Clinic CF 2 București – decizie nr.74 din 06.04.2011
  6. “Program pentru asimilarea şi generalizara tehnicii (hipersensibile) de determinarea cantitativă a antigenului p24”  în cadrul Comisiei Naţionale de Luptă anti SIDA – Ministerul Sănătăţii şi Familiei – grupul de lucru: Prof.Dr.Ludovic Păun, Dr.Doiniţa Ispas, biochim.Mihaela Comanici, Dr.Petronela Ionescu, Dr.Adrian Comanici  (din 15.10.2001).
  7. “Centrul de Cercetare în cadrul Programului Naţional de Transplant Osos” –  membru al grupului de lucru. Activitate de cercetare în CENTRUL DE  CHIRURGIE ARTICULARA Colectivul de cercetare:  – Prof.Dr. Andrei Firică- director, Prof.Dr. Ludovic Păun, Prof.Dr. Olga Mihaela Dorobăţ, Conf.Dr. Dan Florin Ungureanu, Conf.Dr. Florina Opriş, As. univ. Sorin Malincenco, As. univ Adrian Comanici, Mihaela Comanici
  8. Implicarea hormonilor ambientali în funcţia endocrină”-  temă de cercetare în cadrul Catedrei de Endocrinologie Facultatea de Medicină – Universitatea “Titu Maiorescu” Bucureşti.
  9. Cercetări privind implicarea hormonală în seboree şi acnee” –  temă de cercetare în cadrul Catedrei de Endocrinologie – Facultatea de Medicină – Universitatea “Titu Maiorescu” Bucureşti.
  10. Activitate didactică, lucrări practice şi clinice de endocrinologie.
  11. Asistenţă medicală endocrină în Clinica de Endocrinologie a Spitalului Universitar C.F. nr 2 Bucureşti.\
  12. Am efectuat prima ecografie tiroidiana cu substanta de contrast “SonoVue” în România –  marti, 22.09.2009 in Clinica Polisano Plaza – Bucuresti (Performance by ACUSON Antares Ultrasound Imaging System – Siemens)
  13. Am elaborat nomogramele pentru crștere și dezvoltare a copiilor din România, pe baza datelor furnizate de Institutului de Sanatate Publică Bucureşti – Ministerul Sănătăţii – România – ( 1999) – cele mai recente date pentru Romînia.
  14. 14.      Aplicatia eGrowth Survey – reprezintă un instrument software eficient pe care il vom oferi medicului practician pentru a documenta, monitoriza și analiza cu usurinta creșterea și dezvoltarea copiilor și adolescenților cu varste cuprinse intre 0 -19 ani. Programul folosste nomograme de dezvoltare ale populației tinere din România, ce vor fi in permanenta actualizate

Activitate didactică:

  1. Cursuri şi lucrări practice la disciplina Endocrinologie, Boli de Nutriţie şi Metabolism  – Facultatea de Medicină – Universitatea “Titu Maiorescu” – în cadrul Catedrei de Endocrinologie – Spitalul Clinic CF 2 București – din anul 2001 până în prezent.
  2. Cursuri şi lucrări practice la disciplina Endocrinologie, Boli de Nutriţie şi Metabolism  – Facultatea de Asistenţă Medicală – Universitatea “Titu Maiorescu”.
  3. Cursuri şi lucrări practice la disciplina Andrologie  – Facultatea de Asistenţă Medicală – Universitatea “Titu Maiorescu”.
  4. Îndrumare a 29 lucrări de diplomă şi lucrări ştiinţifice ale studenţilor:
  5. Cursuri şi lucrări practice de educaţie medicală continuă pentru asistentele medicale din Spitalul CFR nr.2 – organizate de Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, cu tema : “Componenta endocrină în cadrul patologiei asociate perioadei de climacterium” şi “Sindromul osteoporotic în perioada de climacterium”  – patru cursuri totalizând 4 x 45 ore de educaţie medicală – în anul 2006- 2007
  6. ”Contribuția ecografiei la diagnosticul și monitorizarea nodulilor tiroidieni” – in calitate de Ledctor la Primul Simpozion de Educație Medicală Folosind Ultrasonografia al  Societatății Române de Ultrasonografie în medicină și Biologie –31,05,2012 . Cluj Napoca
  7. Simpozion MSD – Brasov 11 dec 2015 – Fosavance – prezentare generală din perspectiva endocrinologului in calitate de Ledctor

Lucrări ştiinţifice susținute în congrese și publicate:                                                                                                                                                                                                                                                                         

    1. “Insuficienţa ovariană în hipofuncţia tiroidiană” – Sesiune de comunicări stiinţifice, 1998 Facultatea de Medicină – Universitatea “Titu Maiorescu” Bucureşti
    2. “Realizări şi perspective ale învăţământului medical în Facultatea de Medicină – Universitatea Titu Maiorescu” – festivitatea de depunere a Jurământului de medic – ca reprezentant al studenţilor – promoţiile 1996 – 1997, 1997 – 1998, 1998 -1999 – Sala C.A.Rosetti – Camera Deputaţilor,1988
    3. Septicemia with negativ gram bacilli” – C.V.Simion, E.Ceauşu, A.Nencu, C.Cârlan, A.V.Comanici, L.Păun – Simpozion, Constanţa, 1999
    4. “Clinical – evolutive aspects of viral hepatitis with “C” virus” – C.V.Simion, E.Ceauşu, A.Nencu, C.Cârlan, A.V.Comanici, L.Păun – Simpozion, Constanţa, 1999
    5. “Haw can vrial hepatitis be spread through children” – C.V.Simion, E.Ceauşu, A.Nencu, C.Cârlan, A.V.Comanici,  L.Păun – Simpozion, Constanţa, 1999
    6. “Hormoni ambientali – xenohormoni”– A.V.Comanici Sesiune de comunicări ştiinţifică Facultatea de Medicină – Universitatea “Titu Maiorescu” Bucureşti, 1999
    7. “Suport de Curs de Fiziopatologie”, septembrie 2000
    8. Anomalii de sexualizare, la şobolan în viaţa embriofetală, induse prin bloca-rea receptorului androgen cu antiandrogenul Cyproteron acetat – Comănici, A. Grigorescu  Sesiunea ştiinţifică a Universităţii „Titu Maiorescu“, Bucureşti, 2001.
    9. Evoluţia învăţământului medical la Universitatea “Titu Maiorescu” în decursul a 10 ani” – Şedinţa de aniversare a 10 ani de activitate a Universitîţii “Titu Maiorescu” – Bucureşti ianuarie 2001
    10. “Modificări ale gazelor din sânge şi parametrilor echilibrului acidobazic în tetania latentă (spasmofilie)”– A.V.Comanici,  A V-a sesiunea ştiinţifică a cadrelor didactice şi a studenţilor-aprilie 2001
    11. “Acţiunea perturbatoare a hormonilor ambientali (xenohormonilor) în procesul sexualizării” A.V.Comanici,  A V-a sesiunea ştiinţifică a cadrelor didactice şi a studenţilor -aprilie 2001
    12. „HIPOFIZECTOMIA – PROCEDEUL PAULESCU – Contribuţia lui Paulescu la realizarea hipofizectomiei experimentale, o piatră de hotar spre studiul ştiinţific al hipofizei  (Prima hipofizectomie experimentală reuşită aparţine lui N.C.Paulescu.)” autori: Aurelian Grigorescu, Adrian Comanici aprilie 2001
    13. “Istoria naturală a unui caz de hiperparatiroidism primar cu o evoluţie îndelungată de 35 de ani” – A. Comanici, O. Minea,  A. Grigorescu – Catedra de Endocrinologie, A VI-a sesiunea ştiinţifică a cadrelor didactice şi a studenţilor-31 mai 2002 Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş”.
    14. “Receptori serotoninergici – noi aspecte teoretice – implicaţii practice” – A. Comanici, A. Grigorescu – Catedra de Endocrinologie, A VI-a sesiunea ştiinţifică a cadrelor didactice şi a studenţilor-31 mai 2002 – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş”.
    15. “Manifestări endocrine în HIV/SIDA la copii şi adulţi în diverse faze evolutive”- în preparare
    16. “Curs de Endocrinologie Clinică” – A.Grigorescu, A,Comanici – 200 pg. în preparare
    17. “Istoria naturală îndelungată şi evoluţia sub tratament de substituţie a unui grup de cazuri cu disgenezie tiroidiană – implicaţii asupra hipofizei” – Ranetti A., Comanici A., Grigorescu A. – Al II-lea Congres Internaţional de Psihoneuroendocrinologie (2hd Regional ISPNE Congress) – abstract boock, Bucharest, Romania, June 6 – 8, 2002.
    18. “O sută cincizeci de ani de la inaugurarea  Spitalului Tg. Neamţ, ctitorie a mănăstirii neamţu-Secu” – A. Comanici, A. Grigorescu – al VI-lea  Congres Naţional de Istori a Medicinei, Bucureşti 26-29 iunie 2002
    19. Concepţia profesorului Nicolae Paulescu privind “Finalitatea “ în lumina dateleo actuale A.Grigorescu, Mihaela Pleşa, A.Comanici – A 36-a Reuniune Naţională de Istoria Madicinei – Bucureşti, 25-26 iunie 2004
    20. “Aspecte privind studiul eredităţii în prima jumătate a secolului XX în România” – A. Grigorescu, A. Comanici, C. Constantin  – în programul Congresului Naţional de Istori a Medicinei
    21. “Istoria Spitalului Tg. Neamţ” – A. Comanici, A. Grigorescu – în programul Congresului Naţional de Istori a Medicinei
    22. “Istoria naturală a unui caz de hiperparatiroidism primar cu o evoluţie îndelungată de 35 de ani” – A. Comanici, O. Minea, A. Ranetti, A. Grigorescu – în programul Congresului  Naţional de Endocrinologie
    23. “Istoria naturală a unui caz de disgenezie tiroidiană” – A. Comanici, A. Grigorescu 2001 a XVIII-a Reuniune Naţională de Istorie a Medicinei şi a XIII-a Reuniune Naţională de  Istorie a Farmaciei, 5-7 mai 2006 – Aula Universităţii Transilvania– Braşov
    24. “Contribuţia Prof. Marcela Pitiş la dezvoltarea endocrinologiei româneşti“ –  Mihaela Comanici,  A.Comanici, A.Grigorescu  –  a XVIII-a Reuniune Naţională de Istorie a Medicinei şi a XIII-a
    25. Reuniune Naţională de  Istorie a Farmaciei, 5-7 mai 2006 – Aula Universităţii Transilvania– Braşov.2006 :
    26. Aspecte privind studiul eredităţii în prima jumătate a secolului XX în România – A. Grigorescu, A. Comanici, C. Constantin – Simpozion de Istorie a Medicinei, Brasov, 2006
    27. “Aspecte concepţionale privind eugenia“ –   A.Comanici, A.Grigorescu  –  a XVIII-a Reuniune Naţională de Istorie a Medicinei şi a XIII-a Reuniune Naţională de Istorie a Farmaciei, 5-7 mai 2006 – Aula Universităţii Transilvania– Braşov.
    28. Conceptul de sistem endocrin în lumina cunoştiţelor actuale – Sistemul biochimic de comunicare intercelulară – Prof.dr. Aurelian Grigorescu, As.univ.Dr. Adrian Comanici, Catedra de Endocrinologie – Universitatea “Titu Maiorescu” Bucuresti, Romania, 2006
    29. The implication of the environmental hormones (xenohormones) on the endocrine system (the human organism) – Prof.dr. Aurelian Grigorescu, As.univ.Dr. Adrian Comanici, Catedra de Endocrinologie – Conferinţa Internaţională – Universitatea “Titu Maiorescu” Bucuresti, Romania,6 mai 2007
    30. Implicaţiile xenohormonilor în ontogeneza psihosexualizării -A.Grigorescu, Mihaela Comanici, A. Comanici – Al doilea Congres National al Asociatiei de Endocrinologie Clinica din Romania, Pitesti, 20-22 sept. 2007
    31. Managementul modificărilor endocrinometabolice în infecţia HIV/SIDA la copii şi adolescenţi – A. Comanici, Mihaela Comanici, Prof. L.Păun, Prof.A.Grigorescu  – Al doilea Congres National al Asociatiei de Endocrinologie Clinica din Romania, Pitesti, 20-22 sept. 2007
    32. Implicatii ale hormonului de crestere in patologia generata de infectia HIV/SIDA – Adrian Comanici* **,  Mihaela Comanici*, Aurelian Grigorescu*L.Paun – Congresul Anual AMR, Bucuresti, 18-19 aprilie 2008
    33. Melatonina – hormon epifizar, fiziologie, implicaţii clinice în cadrul conferinţelor cu tema Importanţa vitaminelor şi mineralelor pentru menţinerea sănătăţii alături de Pro.Dr.Gheorghe Mencinicovschi, Prof. Farmacist Ovidiu Bojor, Kristian Hyttel, Dr. Claudia Ciocan  – invitaţi de Farma Nord – România (Bucureşti, Eforie Nord, Ploieşti, Oradea, Suceava, Baia Mare, Târgu Mureş, Galaţi 2005 -2009)
    34. “Implicaţiile sistemului endocrin in patogeneza obezităţii “ în cadrul conferinţelor cu tema Importanţa vitaminelor şi mineralelor pentru menţinerea sănătăţii alături de Pro.Dr.Gheorghe Mencinicovschi, Prof. Farmacist Ovidiu Bojor, Kristian Hyttel, Dr. Claudia Ciocan  – invitaţi de Farma Nord – România (Bucureşti, Ploieşti,  Suceava, Cluj-Napoca, Braila 2005 -2009)
    35. “Implicaţiile sistemului endocrin in patogeneza obezităţii “ în cadrul conferinţelor cu tema ststusul proinflamator sistemic si afectiunile de sezon alături de Pro.Dr.Gheorghe Mencinicovschi, Prof. Farmacist Ovidiu Bojor, – invitaţi de Farma Nord – România (Oradea – 2008,  Galati – 24.06. 2009
    36. Evoluţia sub tratament a unui caz de mixedem congenital (depistat la nouă ani) şi insuficienţă somatotropă – Adrian Comanici* **,  Mihaela Comanici*, Aurelian Grigorescu* Facultatea de Medicină, Universitatea “Titu Maiorescu” Bucureşti***, Spitalul Clinic CF 2 Bucureşti – Endocrinologie – Congres al Asociatiei de Endocrinologie Clinica din Romania – Editia a IV-a – Constanta. Sept.2009
    37. „Un punct de vedere al endocrinologiei privind sexualizarea somatică si psihică neuro-comportamentală”as.univ. dr. Adrian COMANICI prof.asoc.dr. Aurelian GRIGORESCU, dr.Diana CIOBANU, as.univ.biochim. Mihaela COMANICI, Armand Buzantian,– Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Medicină si Medicină Dentară – Conferinţa Internaţională „EDUCAłIE SI CREATIVITATE PENTRU O SOCIETATE BAZATĂ PE CUNOASTERE”  Ediţia a III-a 19-20 noiembrie 2009 UNIVERSITATEA TITU MAIORESCU
    38. „Metode moderne de evaluare endocrina – evaluarea elastografica în timp real (RTE) combinata cu ultrasonografia cu contrast consolidata prin administrare de Sonovue (CEUS) pentru diferentierea tumorilor endocrine maligne de cele benigne ”-as.univ.dr. Adrian COMANICI, as. univ. biochim. Mihaela COMANICI, dr. Diana CIOBANU, prof. asoc. dr. Aaurelian GRIGORESCU – Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Medicină si Medicină Dentară – Conferinţa Internaţională „EDUCAłIE SI CREATIVITATE PENTRU O SOCIETATE BAZATĂ PE CUNOASTERE”  Ediţia a III-a 19-20 noiembrie 2009 UNIVERSITATEA TITU MAIORESCU
    39. “Endocrine System Participation in HIV/AIDS Infection in Children – A Study on the Process of Growth and Differentiation “ – Adrian Comanici1,2, Mihaela Comanici2, Dan Duiculescu1,3, A. Grigorescu2, Ludovic Påun1,3 1Facultatea de Medicinå, Universitatea „Titu Maiorescu”, Bucureşti 2Spitalul Clinic CF 2, Bucureşti 3Spitalul Clinic de Boli Infec¡ioase şi Tropicale „Prof. Dr. Victor Babeş“, Bucureşti – Revista Româna de Boli Infectioase – Revista Societatii Române de Boli Infectioase – Denumire internationala: Romanian Journal of Infectious Diseases. Editura: Editura Medicala Amaltea – Bucuresti ISSN: 1454-3389 Cod CNCSIS: 770 Frecventa de aparitie: 4 numere pe an, B+ – VOLUMUL XII, NR. 4, 2009   pag 239 – 250  articole originale.
    40. Corespondenţă si articole pe teme medicale prin mijloace media : internet : Top Sănătate, presă scrisă: Adevărul, Ziua, Evenimentul Zilei.
    41. „Prostata feminină”- A.Comanici (*, **) A.Grigorescu (**), Mihaela Comanici (*),Universitatea “Titu Maiorescu”– Facultatea de Medicină (*), Spitalul Clinic CF 2 București (**)CongresalAECR(Asociatia de Endocrinologie Clinica din Romania)  , ediţia a VII-a, Palatul Parlamentului Bucuresti  58septembrie2012
    42. „Cuantificarea computerizată (analiza cantitatică) a ecogenității diferitelor structuri anatomice în patologia endocrinologică la evaluarea ultrasonografică de înaltă rezoluție” – (*), A.Comanici (*, **) A.Grigorescu (**), Mihaela Comanici Universitatea “Titu Maiorescu”– Facultatea de Medicină (*), Spitalul Clinic CF 2 București (**)CongresalA
Sari la conținut