Secția de Neonatologie a Maternității Spitalului Clinic CF2 a fost înființată în anul 2000, fiind printre cele mai noi secții într-un spital multidisciplinar, cu veche tradiție în domeniul medical.

Maternitatea spitalului asigură servicii medicale pentru toate categoriile de asigurați/neasigurați conform legislației în vigoare și a înregistrat în timp o dezvoltare susținută, prin creșterea numărului de pacienți.

Secția de Neonatologie funcționează cu 20 paturi în sistem rooming-in, 2 posturi de terapie intensivă și 4 posturi de prematuri. Toate saloanele au grupuri sanitare proprii și corespund standardelor recomandate. Sistemul rooming-in practicat în toate saloanele secției asigură interacțiunea imediată a nou-născutului cu mama sa, oferind confort acestora, promovarea alăptarii, consilierea individuală în ceea ce privește îngrijirea nou-născutului și alăptarea la sân.

În compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală este asigurată îngrijirea nou-născuților la termen și prematuri cu patologie aferentă unei maternități de grad IIb*.

* Maternitate de rang II conform protocoalelor aprobate de Ministerul Sanatatii presupune:

– îngrijirea: nou-născuţilor normali și subponderali cu factori de risc, prematurilor pentru recuperare nutriţională, nou-născuţilor (la termen sau aproape la termen) cu hipoxie la naștere, icter neonatal care necesită exsanguinotransfuzie, convulsii

– sectie de TIN pentru: prematuri ≥ 1500 g / ≥ 32 de saptamani, maturaţi respirator sau cu detresă tranzitorie care necesită oxigenoterapie (cort, ventilaţie în sistem CPAP; ventilaţie mecanică pe perioadă limitată), nou-născuţii (vârsta gestațională peste 32 săptămâni până la termen) cu patologie infecțioasă, îngrijiri post-terapie intensivă neonatală, asigurarea corecțiilor metabolice, ale alimentației parenterale toatale sau parțiale, stabilizare termică, tratamentul icterului de prematuritate, prematuri cu crize de apnee.

INFORMAȚII UTILE PENTRU PĂRINȚI

          La 34-36 de saptamani de sarcină viitorii părinți pot să urmeze gratuit cursurile Școlii Părinților, pe care o organizăm în cadrul Spitalului Clinic CF2 – Secția Neonatologie.

ÎN MATERNITATEA CF2:

–          – Se practică “skin-to-skin”, contactul piele pe piele după naștere, atât la nașterile naturale cât și la cezariene, facilitând adaptarea nou-născutului la viața extrauterină

–          – Este promovată inițierea alăptării cât mai precoce după naștere (în primele 2 ore)

–          – Se încurajează alăptarea la cerere

–          – Mamele sunt consiliate despre avantajele alimentației naturale, sunt învățate tehnici de alăptare și metode de a întreține secreția lactată chiar și atunci când sunt despărțite de copiii lor.

–          – Administrarea formulelor de lapte pentru cazurile speciale care necesită suplimentarea alimentației se face cu mijloace sterile (seringă/biberon)

–          – Se evită folosirea tetinelor sau suzetelor în cazul copiilor care sug la sân

–          – Toate rezervele funcționează în sistemul Rooming-in, ce presupune ca mama și copilul să rămână împreună 24 de ore din 24

–          – nou-născuții aflați în Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală/Prematuri beneficiază de îngrijire tip “Kangaroo-care”

–          – nou-născuții beneficiază de vaccinare conform programului național de imunizare și screening pentru boli genetice (fenilcetonurie, hipotiroidism, fibroză chistică, amiotrofie spinală) și auditiv. Opțional se poate efectua screening metabolic extins.

–          – urmărirea nou-născuților după externare se realizează prin cabinetul de Follow-up

Nou-născuții fără probleme de sanatate născuți spontan sau prin operație cezariană se externează la 48-72 ore din maternitate. Copiii născuți prematur sau cu patologie vor necesita tratament specific și se externează în momentul rezoluției afecțiunilor specifice lor.

  

* Fotografiile apartin colectiei personale a sectiei Neonatologie, fiind efectuate cu acordul partilor.

Medici:

Dr. Sicoie Daniela

Medic Șef Secție,
medic primar Pediatrie,
primar Neonatologie,
competență Ecografie Generală,
formator în domeniul alăptării

Dr. Ancar Carmen

medic primar Neonatologie,
competență Ecografie Generală

Dr. Lefter (Tiron) Marilena

medic primar Neonatologie

Dr. Bratu Roxana

medic primar Neonatologie

Dr. Popescu (Pop) Ruxandra

medic specialist pediatrie

medic specialist neonatologie

 


Asistent medical Sef Ioja Mirela
, asistent medical principal, formator in domeniul alaptarii

          Dotari:

1 Ventilator Draeger Babylog VN800

1 Ventilator Nellcor Puritan Bennett

1 Ventilator MEKICS

1 Infant Flow (sistem ventilatie CPAP)

2 Sisteme Resuscitare Neopuff

1 sistem OPTI-FLOW /HHHFNC

Incubatoare și mese radiante

Lampi fototerapie, bilirubinometru transcutan

Monitoare cardio-respiratorii, pulsoximetre, pompe perfuzie, injectomate

Aparat otoemisiuni acustice

Ecograf portabil

          Contact:

tel: +40 372 298 793 int 193

e-mail: neonat@spcf2.ro

Sari la conținut